A tipográfia 6+1 szabálya a webdesign-ban

A webdesign kialakításakor számos területre kell figyelnünk, hogy egy esztétikus és harmónikus végeredményt kaphassunk. Egy a sok közül a megfelelő tipográfia kialakítása. A következőkben azt mutatjuk meg, mire érdemes figyelni, amikor a weboldal kialakításánál törekszel a legmegfelelőbb betűstílus kiválasztására.

tipográfia

Tipográfia, mint vizuális elem

A betűtípus egy igen fontos vizuális elemnek számít a webdesign-ban, azonban kicsit korlátozottabb a formázási lehetősége a képekhez képest. Lehetőség van magának a fontnak, vagyis a betűtípusnak a kiválasztására, annak stílusának, a betűk és sorok közötti távolságának megadására, méretük, színük változtatására, illetve rendezésükre. Ezek a főbb szempontok, amelyeket feltétlenül el kell dönteni a további következetes tipográfiát illetően.

Nem csak az a cél, hogy látványos és mutatós betűtípust alakíts ki, hiszen ezt is, mint minden webdesign elemet a látogató érdekében készíted, így fontos, hogy tipográfiánk kialakításakor elérd, hogy az alkotott szöveg olvasható legyen, megfelelően lehessen használni az adott célra és elérd vele a vizuális egyensúlyt. Ugyanis ezek együttes érvényesülésével tudsz vizuális kommunikációt közvetíteni csupán azzal, ha a látogató ránéz a betűkre. Ezzel már sikerülnie kell átadni az üzenet egy részét.

Mikor nem jó egy tipográfia

A betűtípus kialakításánál, megszerkesztésénél könnyen túlzásba lehet esni, ha valami nagyon feltűnőt, szokatlant, extravagánsat akarsz létrehozni, hogy biztos az emberek emlékezetébe vésődjön a weboldalad. Azonban arra figyelned kell, hogy mindez úgy teljesüljön, hogy közben ne menjen az olvashatóság és átláthatóság rovására. Hiszen, ha valamit nehézkesen tudnak csak elolvasni, nagy valószínűséggel nehezebben értik meg az átadni kívánt üzenetet, nem értik meg a tartalmat és nem fognak visszatérni arra az oldalra.

Betűtípus kiválasztása

A magyar abc karaktereire nagyon fontos figyelni a fontok kiválasztásánál, ugyanis olyat kell keresni, amelybe az össze karakter, az ékezetesek is megtalálhatóak, így a későbbiekben nem lesz ezzel probléma. Ugyanis a hiányzó karakterek más betűstílussal való helyettesítése a tipográfia egyik legnagyobb hibája és a weboldal esztétikájának egy hatalmas elrontója, így érdemes az elején odafigyelni erre.

Tipográfia főbb szabályai a webdesign-ban

Minden weboldal elkészítésénél fontos a felhasználói élmény növelése, hiszen manapság egyre inkább online környezetbe intézünk/vásárolunk dolgokat, így e fölött nem szabad elsiklani a betűstílus kialakítása közben sem.

Néhány szabályt hoztunk, melyeket érdemes betartani, így elősegítve a honlapod külalakjának átláthatóságát.

1. Maximum 2 betűtípust használj!

Itt fontos megemlíteni, hogy nem érdemes egymástól teljes mértékben eltérő betűtípust választani, hisz az a kuszaság érzését keltheti, ellenben olyan betűtípusok használata javasolt, melyek jól kiegészítik egymást.

2. Szövegigazítás fontossága

Webdesignban balra igazítunk! Hiszen összetettebb szöveg esetén például a sorkizárt betű- és szóközei változhatnak, így sokkal fárasztóbb a szemnek.

betűtípus

3. Font stílusok használata

Érdemes a fontok különböző stílusát, a regular, italic és bold variációt használnod, ha a weboldalon el akarod különíteni a címeket, bekezdéseket, szakaszokat. Itt is szem előtt kell tartani azonban a következetességet!

Azonban óvakodj attól, hogy egy bekezdésen belül minden karakterformázási lehetőséget felhasználsz, hiszen ez nem csak esztétikailag visszataszító, de éppúgy akadályozza az olvashatóságot is.

4. Ügyelj a méretezésre!

Egy webes felületnél fontos, hogy a betűk megfelelő méretben jelenjenek meg a látogatónak, ne kelljen hunyorogva elolvasniuk a legapróbb betűs részt se. 10-es betűméretnél ne nagyon használj kisebbet! Címek esetén ügyelni kell arra, hogy vezesd az olvasó szemét, de ne legyenek indokolatlanul nagy betűméreteid, mert felesleges és zavaró lehet.

5. Ne feledd a kontrasztot!

A kontraszt hozzájárul az olvashatóság és ezáltal a könnyebb értelmezhetőséghez. Ez nem azt jelenti, hogy fekete fehérben kell gondolkodnod, azonban ügyelni kell arra, hogy a szöveg és a háttér jól elkülönüljenek egymástól.

6. A betűk vastagságáról

Pont, mint a kis betűméret, úgy kerülendő a túlzottan vékony betűtípus, hiszen megerőltető olvasni és könnyebben bele tud veszni a háttérbe. Azonban ugyanez a helyzet a túl vastag betűkkel is, hiszen azok túlzsúfoltsága miatt nehezítik meg az olvashatóságot, átláthatóságot.

6+1. Lásd át az egészet!

A webes tipográfia igen sokrétű, jóval több, mint egyszerűen a betűtípus kiválasztása, minden design elemhez passzolnia kell, hogy kerek egész legyen a végeredmény. Érdemes úgy elkészíteni a terveket, hogy sötét és világos háttér mellett is működőképes eredményt kapj. Továbbá fontos szempont, hogy az okostelefonok, tabletek kijelzőjén is megfelelő végeredményt jelenjen meg.

A tipográfia is művészeti megnyilvánulás

Mivel vizuális képet hozol létre a tipográfia kialakításával is, így ez is művészet, illetve pszichológia is egyben. Vannak szabályai, melyeket érdemes betartani, azonban a szabad alkotás érdekében el is lehet tőle térni. Ezért van az, hogy a weboldalra készített tipográfiát grafikai elemként kell kezelni, összehangolni a megjelenéssel, de szem előtt tartva az olvashatóságot.

tipográfia a webdesign-ban
Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

További bejegyzéseink

Egy kis összegzés a webauditról

A webaudit nem más, mint weboldalak, webáruházak informatikai felülvizsgálata, illetve észlelt működési vagy fejlesztési hibák kijavítása, az oldal optimalizálása. Ez egy bizonyos honlap elemzési tevékenység,

Bővebben »

Hírlevél

Szeretnél az elsők között értesülni legfrissebb blogcikkeinkről!?
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Adatvédelmi szabályzat *