Hogyan hozhatsz létre vásárlói személyeket, buyer persona-kat 5 egyszerű lépésben?

Az online marketing részét képezi a buyer persona megalkotása. Annak érdekében, hogy legyen értelme megalkotni őket, a vásárlói személyeknek valós információkon kell alapulniuk, nem pedig saját megérzésen. Határozd meg azokat az embereket, akik valójában vásárolni akarnak tőled, nem pedig azokat, akiket szeretnél, hogy tőled vásároljanak. Ez azt jelenti, hogy el kell kezdened néhány mélyreható kutatást. Gyűjtsd össze az információkat, amikor ezeket a lépéseket csinálod, így megalkothatod a buyer persona-dat.

1. Buyer persona készítéskor végezz alapos közönségkutatást

Gyűjts össze minden információt, amely a jelenlegi ügyfélköröddel kapcsolatos. Az egyik legfontosabb adatok, amelyekre figyelmet kell fordítani: életkor, hely, nyelv, jövedelem, vásárlási magatartás, érdeklődési körök és tevékenységek, valamint életszakasz (pl.: szülő vagy nyugdíjas). Ezeket kiegészítheted e-mail és online felmérésekkel, illetve fókuszcsoportok vagy akár vevői interjúk révén. Ellenőrizd, ki működik együtt a versenytársakkal. Ugyanazokat a célcsoportokat érik el, mint te? Olyan csoportokat érnek el, amelyeket még nem céloztál meg, de kellene?

2. Azonosítsd az ügyfelek kritikus problémáit

Milyen problémákat vagy nehézségeket próbálnak megoldani a potenciális ügyfelek? Mi akadályozza meg őket a siker elérésében? Milyen akadályokkal kell szembenézniük céljaik elérésében? Valós időben figyeld milyen visszajelzéseket kapsz a márkádról, termékeidről és versenytársaidról. Megtudhatod, miért szeretik a termékeidet, vagy az ügyfélélmény mely részén kellene javítanod. Az is jó ötlet, hogy egyeztess az ügyfélszolgálattal, hogy megtud, milyen kérdések merülnek fel a leggyakrabban. Megtudhatod, hogy ezek segíthetnek-e azonosítani azokat a mintákat, amelyek alapján a csoportok különféle kihívásokkal szembesülnek, így kialakíthatod a saját buyer persona-dat. Még fel is kérheted őket, hogy gyűjtsenek valódi ügyfél ajánlatokat, amelyek segítségével mélyebben átadhatják közönséged személyiségét.

3. Légy tisztában az ügyfelek céljaival

Ez a kritikus problémák fordított oldala. Míg a kritikus problémák olyan gondok, amelyeket a potenciális ügyfelek (számodra buyer persona-k) megpróbálnak megoldani, addig a célok vagy törekvések pozitív dolgok, amelyeket elérni akarnak. Ezek a célok lehetnek személyes vagy szakmai jellegűek, az eladott termékektől és szolgáltatásoktól függően. Mi motiválja ügyfeleidet? Meddig keresnek megoldást? Ezek a célok közvetlenül kapcsolódhatnak az általad nyújtott megoldásokhoz, de nem feltétlenül kell így lennie. Ezek inkább az ügyfelek megismerésére irányulnak, mint sem arra, hogy a termékek előnyei pontosan megfeleljenek az ügyfelek elvárásainak. És ugyanúgy, mint az ügyfélszolgálat csapatod hasznos információkat kaphatsz kritikus problémákra, illetve az értékesítési csapatod jó betekintést szolgáltathat az ügyfelek céljaival kapcsolatban. Hiszen az értékesítőid valódi emberekkel beszélnek, akik a termékeid használatára gondolnak, és valóban megértik, hogy mit tesznek az ügyfelek a termékeid és szolgáltatásaid felhasználásával. Kérd meg őket, hogy gyűjtsenek valós árajánlatokat, amelyek megtestesítik az ügyfél élményét.

4. Tudd meg, hogyan segíthet a márka a buyer persona-ádon

Most, hogy megértetted ügyfeleid kritikus problémáit és céljait, ideje egy igazán világos képet alkotni arról, hogy miként segíthetnek termékeid és szolgáltatásaid. E lépés részeként félre kell tenned a márkádat a szolgáltatások szempontjából, és mélyre kell ásnod, hogy elemezd az ügyfelek számára kínált előnyöket. A marketing szakembereknek nehéz lehet kikerülni a jellemző gondolkodásmódból – ez az oka annak, hogy a vásárlói személyek (buyer persona-k) annyira fontosak. Segítenek a gondolkodás megfordításában, és egy képet adnak a termékek és szolgáltatások hasznosságát illetően a vevők szempontjából. Ennek előnye az, hogy terméked vagy szolgáltatásod könnyebbé vagy jobbá teszi az ügyfelek életét. Tedd fel egy kérdést minden egyes összegyűjtött kritikus problémára és célra: Hogyan tudok segíteni? A kérdésre adott válaszok alapot adnak a legfontosabb marketing üzenetekhez, amelyeket a következő lépésben készítesz el.

5. Fordítsd kutatásod vásárlói személyekké, buyer persona-ká

Gyűjtsd össze az összes kutatásod, és kezd el keresni a közös jellemzőket, a buyer persona megalkotásához. Amint ezeket a jellemzőket csoportosítod, az az egyedi ügyfélszemélyek alapja lesz. Így néz ki ez a gyakorlatban: Tegyük fel, hogy meghatároztad a 30 éves életkorúak egyik fő ügyfélcsoportját, akik nagyvárosokban élnek, szeretnek futni és kis kutyákkal rendelkeznek. Nagyszerű – most itt az ideje, hogy elkészítsd a jellemzők absztrakt gyűjteményét, és olyan személyiséggé alakítsd őket, akivel megismerkedhetsz és beszélgethetsz. Add meg a vevő személyének nevét, munkakörét, otthonát és egyéb meghatározó jellemzőit. Azt lenne az optimális, ha az ügyfélcsoport személyisége valódi embernek tűnne anélkül, hogy túl konkrét lenne, és kizárná azokat a jellemzőket, amelyeket helyesen ezen ügyfélcsoport részének kell tekinteni. Célja azon információmennyiség elérése, amelyet elvárhatsz, hogy egy társkereső oldalon fel legyen tüntetve, vagy amit egy rövid beszélgetésből megtanulhatsz egy repülőgépen vagy egy buszmegállóban. Ne felejtsd el, hogy a jellemzők felsorolása nem egyezik meg a személyiséggel. A persona egy olyan személy reális leírása, aki az ügyfélkör egyik szegmensét képviseli. Egyértelmű, hogy az ügyfélcsoport nem minden tagja felel meg pontosan a meghatározott jellemzőknek, de ez a személy képviseli ezt az ügyfélcsoportot számodra.

Miközben kitalálod a vásárlói személyeket, mindenképp írd le, hogy kik a mostani vásárlói személyek és ők kik szeretnének lenni. Ez lehetővé teszi, hogy elkezdj azon gondolkodni, hogy termékeid és szolgáltatásaid hogyan segíthetnek nekik céljaik elérésében.