Hogyan készül az online marketing stratégia?

Miért fontos az online marketing stratégiád elkészítése? Ha valamibe bele akarsz kezdeni, elengedhetetlen előtte tervet készíteni! Ha csak a boltba ugrassz is le, érdemes egy listát készíteni arról, hogy mit akarsz venni. Persze nem muszáj, de ha lista nélkül mész bevásárolni, akkor előfordulhat, hogy nincs nálad annyi pénz, esetleg több időt kell rászánni, mert át kell gondolnod mi minden kell, vagy otthon jut eszedbe, hogy egy kulcshozzávalót nem vettél meg.

Talán sablonos ez a példa, mégis jól szemlélteti az online marketing stratégia megtervezésének fontosságát. Hiszen ezzel a lépéssel erőforrást, pénzt, időt és idegességet tudunk megspórolni a későbbiekben. Íme a fontosabb lépések!

Online marketing stratégia

A marketing stratégia megmutatja, hogyan tudja az üzleti célokat elérni a marketing. Benne van, hogy mit ajánlasz, kinek, kik a versenytársak, és mik lesznek a fő marketingeszközök. Értelemszerűen az online marketing stratégia ennek a része a vállalati stratégián belül, hiszen elősegíti a vállalati célok megvalósulását, hozzájárul ahhoz, hogy a vállalkozás elérje a célcsoportját és vásárlóvá változtassa őket.

Fontos fogalom a marketing terv, mely azt mutatja meg, hogyan lesz megvalósítva a marketing stratégia. Részletezve van benne a marketing csatornák, ahol jelen leszel, a mérőszámok, az ütemezés stb.

Mit tartalmazzon az online marketing stratégia?

online marketing stratégia

1. Célok és elérési eszközök

Alapvető feltétel, hogy a marketing célok kapcsolódjanak az üzleti célokhoz. Továbbá fontos úgy meghatározni ezen célokat, hogy azokat mérni lehessen és meg tudják határozni az eltérések mértékét is.

A mérések megléte elengedhetetlen a folyamatos monitorozás érdekében, illetve az esetlegesen szükséges változtatások esetén. 

Az online marketing stratégiával lehet a célunk a lead generálás, a márkaépítés, értékesítés növelése, fogyasztói elégedettség növelése és még sok egyéb.A célokat jól fogalmazzuk meg és érdemes egyszerre egy célra fókuszálni, így nem kell annyira megosztani az erőforrásokat.

2. Buyer Persona

Korábbi cikkünkben már írtunk arról, hogy a buyer persona-k egyszerűen fogalmazva a célcsoportunk megtestesítői. Ezen kreált személyiségek az ideális vásárlóidat testesítik meg, amelyeket kutatásokra, felmérésekre és megkérdezésekre alapozva állítanak össze.

Meghatározásuk azért elengedhetetlen, mert bármilyen marketing stratégia megalkotásánál fontos, hogy tudjuk ki is pontosan a célcsoport.

Nagyon részletesen fel kell építenünk a buyer persona-kat a demográfiai adatokon keresztül a pszichológiai jellemzőkön át a vágyaikig mindent tartalmaznia kell. Részletesebb leírást olvasd el korábbi cikkünket!

3. Versenytársak elemzése

Mint minden vállalatot érintő stratégia kidolgozásánál, úgy az online marketing stratégia elkészítésénél is elengedhetetlen feltétel a piaci versenytársak feltérképezése, azok online jelenlétének felmérése. Ennek célja, hogy megismerjük tevékenységüket és próbáljunk meg náluk jobbak lenni, találjuk meg a kihasználatlan lehetőségeket.

4. Marketing csatornák és eszközök

Ki kell választani, hogy milyen platformon akarsz eljutni a fogyasztóhoz: közösségi médián keresztül, blogokkal, emaillel, esetleg influencerek segítségével vagy egyéb szponzorációval stb. Itt jön a képbe a korábban meghatározott célcsoportunk, hiszen fontos olyan csatornát kiválasztani, amin ők is jelen vannak.

Online marketing eszköz lehet a keresőoptimalizálás, a tartalommarketing, fizetett hirdetések, közösségi média marketing, email marketing, blogok stb.

5. Key Performance Indicator mérőszámok

Az online marketing tevékenységedről úgy tudod eldönteni, hogy megfelelően működik-e, ha bizonyos mérőszámokat kiemelsz és azokat időről időre ellenőrződ, összevetve őket a stratégiai tervben rögzített kívánt mérőszámok értékével.

Erre használják a KPI-okat, amelyek közé tartozik e-mailek esetén a kattintások száma, weboldal esetén a feliratkozók száma, az oldalon eltöltött idő vagy a visszapattanási arány, közösségi média esetén pedig az engagement rate, a megosztások száma vagy éppen a CTR.

6. A büdzsé kérdése

Fontos tudni, hogy mekkora keret áll rendelkezésre az online marketing stratégiához, hiszen ezzel lehet kalkulálni és számba venni, melyik eszközt mennyire lehet igénybe venni.

A költség kiszámolása előre igen nehéz, ezért általában egy keretet szabnak meg, amin belül lehet végezni a tevékenységeket. Pontosabb becslést pedig csak a teljes terv összeállítása után lehet mondani.

Elengedhetetlen az online marketing stratégia

Tehát mielőtt belevágsz az online marketing tevékenységedbe, tervezz meg mindent! Alaposan fogalmazd meg, mik a céljaid, kiket akarsz elérni, kik a versenytársaid, milyen platformon szeretnél szerepelni, amely a leghatékonyabban éri el a vásárlóidat. Miután ezzel megvagy, kezdődhet az éles online marketing!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

További bejegyzéseink

Hírlevél

Szeretnél az elsők között értesülni legfrissebb blogcikkeinkről!?
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Adatvédelmi szabályzat *