Honlapkészítés menete

Weboldalt készíteni nem csak elégséges, hanem szükséges, sőt elengedhetetlen feltétel egy cégnek. Mára ez tény! Az még fontosabb azonban, hogy a weboldalad miképp emelkedik a versenytársaid oldala fölé és milyen minőségű. Azonban miképpen is készülnek a weboldalak? Ez igazán sokrétű, hiszen van benne programozás, szövegírás, fordítás, grafika, értékesítés, marketing. Less be velünk a honlapkészítés folyamatába!

Tisztázzuk mi a cél honlap készítésnél

1. Tisztázzuk mi a cél honlapkészítésnél!

Első lépésként meg kell fogalmazni, mi mindent szeretnél kezdeni a honlappal, mik a céljai? 

  • Termékek értékesítése?
  • Új vevő szerzése?
  • Általános információnyújtás a cégeddel kapcsolatban?
  • Kapcsolattartás?
  • Esetleg mást szeretnél vele elérni?

Miután tisztázva lett, mi a célja a honlapnak, utána kezdődhet a témakörök és funkciók összeírása. Ez alapján készíthető el a vázlata a weboldal struktúrájának. A honlap készítés első körben minden lényeges részletet tisztázni kell, hiszen ez alapján lehet felmérni mekkora és milyen hosszú munka lesz a honlap elkészítése.

2. Válaszd ki a webtárhelyet és a domain nevet!

A böngésző a webtárhelyen található adatokat tölti be, mikor beírjuk a domain nevet. A webtárhely pedig nem más, mint egy elkerített lemezterület, mely egy szerveren lett létrehozva, ahova feltölthető a weboldal. Kiválasztása nagyon fontos, ugyanis ha nem megfelelően lett kiválasztva, akkor nagy hátrányba lehet kerülni a konkurenciához képest. Hiszen hiába van szép és értékes weboldalad, ha a tárhely lassú és kevés erőforrással rendelkezik.

A domain név a weboldal címét jelenti, ami a Google-ben is megjelenik. A webtárhely biztosítása után holnap készítésed ezzel a lépéssel folytatódik; a domain név regisztrációjával és a megfelelő cím kiválasztásával. Ennél a lépésnél figyelni kell a rövid, kifejező, könnyen megjegyezhető név választására.

3. Honlapkészítés során a feltöltendő adatokat gyűjtsd össze

Ezután kell elkezdeni a weboldalra feltölthető dokumentumokat összegyűjteni, mind az audio, képi, szöveges dokumentumokat. Azért érdemes ezt már a legelején összeszedni, mert mire a webdesign és a programozás véget ér, addigra a kész szövegek és tartalmak meglegyenek feltölthető állapotba, így hozzájárulva ahhoz, hogy mihamarabb elkészülhessen a honlap.

4. Tervezd meg az arculatot az oldalon!

Természetesen az egyéni arculat sok mindent elmond egy cégről, így elemeinek megtervezése és tudatos használata a honlapon is kulcsfontosságú. Ezeket kreatív elemekkel, tartalomhoz illő grafikai elemekkel érdemes elkészíteni.

5. Honlap szerkezete és koncepciója

Amennyiben az előző pontok, a grafikai elemek, a már korábban meghatározott koncepciók már véglegesnek tekinthetőek, akkor elkezdődik a honlap készítése, a menürendszer, kezdőlap és aloldalak elkészítése, illetve az előzőekben megkapott tartalmak feltöltése. Elkezdődik a webdesign, az oldal feltöltése képekkel, egyedi megjelenéssel, élettel.

Honlap szerkezete és koncepciója

6. Keresőoptimalizálásra fel!

Még szükség van a tartalom és megjelenés ellenőrzésére, hogy minden megfelelő legyen és utána jöhetnek a módosítások és fontosabb javítások melyekkel végrehajtjuk a keresőoptimalizálást. A célok és tartalom alapján meg kell határozni a főbb kulcsszavakat, illetve el kell helyezni a marketing szövegeket, a meta tegeket, hogy a releváns kereséskor a Google keresőmotorjai jobb pontozásba részesítse az oldalt, így a találati listán magasabban rangsorolja.

7. Honlapkészítés után folyamatosan monitorozz

Miután a weboldal teljesen elkészült, azután is fontos a folyamatos frissítések, karbantartások, tartalombővítés és aktualizálások elvégzése, a SEO és a látogatóink érdekében. Ennek hatására a weboldal mindig naprakész lesz és a találati listán is egyre feljebb tudja tornázni magát.

Honlap készítés után folyamatosan monitorozz

Röviden, tömören összefoglalva ezek azok a lépések, melyeken végig kell menni, míg elkészül egy weboldal. Természetesen hangsúlyoznunk kell, hogy ez a lista nagyon szűken értelmezi a munka menetét, mely minden egyes pontnál szerteágazóbb folyamatokat takar, külön-külön kisebb feladatokra szedve. Azonban jelen blogbejegyzésünkben egy általánosabb, átfogó képet szeretnénk arról adni, mi vár arra, aki weboldal készítésre vagy készíttetésre adja a fejét.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

További bejegyzéseink

Hírlevél

Szeretnél az elsők között értesülni legfrissebb blogcikkeinkről!?
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Adatvédelmi szabályzat *