Honlapkészítés menete

Weboldalt készíteni nem csak elégséges, hanem szükséges, sőt elengedhetetlen feltétel egy cégnek. Mára ez tény! Az még fontosabb azonban, hogy a weboldalad miképp emelkedik a versenytársaid oldala fölé és milyen minőségű. Azonban miképpen is készülnek a weboldalak? Ez igazán sokrétű, hiszen van benne programozás, szövegírás, fordítás, grafika, értékesítés, marketing. Less be velünk a honlapkészítés folyamatába!

Tisztázzuk mi a cél honlap készítésnél

1. Tisztázzuk mi a cél honlapkészítésnél!

Első lépésként meg kell fogalmazni, mi mindent szeretnél kezdeni a honlappal, mik a céljai? 

  • Termékek értékesítése?
  • Új vevő szerzése?
  • Általános információnyújtás a cégeddel kapcsolatban?
  • Kapcsolattartás?
  • Esetleg mást szeretnél vele elérni?

Miután tisztázva lett, mi a célja a honlapnak, utána kezdődhet a témakörök és funkciók összeírása. Ez alapján készíthető el a vázlata a weboldal struktúrájának. A honlap készítés első körben minden lényeges részletet tisztázni kell, hiszen ez alapján lehet felmérni mekkora és milyen hosszú munka lesz a honlap elkészítése.

2. Válaszd ki a webtárhelyet és a domain nevet!

A böngésző a webtárhelyen található adatokat tölti be, mikor beírjuk a domain nevet. A webtárhely pedig nem más, mint egy elkerített lemezterület, mely egy szerveren lett létrehozva, ahova feltölthető a weboldal. Kiválasztása nagyon fontos, ugyanis ha nem megfelelően lett kiválasztva, akkor nagy hátrányba lehet kerülni a konkurenciához képest. Hiszen hiába van szép és értékes weboldalad, ha a tárhely lassú és kevés erőforrással rendelkezik.

A domain név a weboldal címét jelenti, ami a Google-ben is megjelenik. A webtárhely biztosítása után holnap készítésed ezzel a lépéssel folytatódik; a domain név regisztrációjával és a megfelelő cím kiválasztásával. Ennél a lépésnél figyelni kell a rövid, kifejező, könnyen megjegyezhető név választására.

3. Honlapkészítés során a feltöltendő adatokat gyűjtsd össze

Ezután kell elkezdeni a weboldalra feltölthető dokumentumokat összegyűjteni, mind az audio, képi, szöveges dokumentumokat. Azért érdemes ezt már a legelején összeszedni, mert mire a webdesign és a programozás véget ér, addigra a kész szövegek és tartalmak meglegyenek feltölthető állapotba, így hozzájárulva ahhoz, hogy mihamarabb elkészülhessen a honlap.

4. Tervezd meg az arculatot az oldalon!

Természetesen az egyéni arculat sok mindent elmond egy cégről, így elemeinek megtervezése és tudatos használata a honlapon is kulcsfontosságú. Ezeket kreatív elemekkel, tartalomhoz illő grafikai elemekkel érdemes elkészíteni.

5. Honlap szerkezete és koncepciója

Amennyiben az előző pontok, a grafikai elemek, a már korábban meghatározott koncepciók már véglegesnek tekinthetőek, akkor elkezdődik a honlap készítése, a menürendszer, kezdőlap és aloldalak elkészítése, illetve az előzőekben megkapott tartalmak feltöltése. Elkezdődik a webdesign, az oldal feltöltése képekkel, egyedi megjelenéssel, élettel.

Honlap szerkezete és koncepciója

6. Keresőoptimalizálásra fel!

Még szükség van a tartalom és megjelenés ellenőrzésére, hogy minden megfelelő legyen és utána jöhetnek a módosítások és fontosabb javítások melyekkel végrehajtjuk a keresőoptimalizálást. A célok és tartalom alapján meg kell határozni a főbb kulcsszavakat, illetve el kell helyezni a marketing szövegeket, a meta tegeket, hogy a releváns kereséskor a Google keresőmotorjai jobb pontozásba részesítse az oldalt, így a találati listán magasabban rangsorolja.

7. Honlapkészítés után folyamatosan monitorozz

Miután a weboldal teljesen elkészült, azután is fontos a folyamatos frissítések, karbantartások, tartalombővítés és aktualizálások elvégzése, a SEO és a látogatóink érdekében. Ennek hatására a weboldal mindig naprakész lesz és a találati listán is egyre feljebb tudja tornázni magát.

Honlap készítés után folyamatosan monitorozz

Röviden, tömören összefoglalva ezek azok a lépések, melyeken végig kell menni, míg elkészül egy weboldal. Természetesen hangsúlyoznunk kell, hogy ez a lista nagyon szűken értelmezi a munka menetét, mely minden egyes pontnál szerteágazóbb folyamatokat takar, külön-külön kisebb feladatokra szedve. Azonban jelen blogbejegyzésünkben egy általánosabb, átfogó képet szeretnénk arról adni, mi vár arra, aki weboldal készítésre vagy készíttetésre adja a fejét.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on pinterest
Pinterest
Share on linkedin
LinkedIn

További bejegyzéseink

Hírlevél

Szeretnél az elsők között értesülni legfrissebb blogcikkeinkről!?
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Adatvédelmi szabályzat *