Így készíts versenytárselemzést! 5+1 nélkülözhetetlen tartalmi elem

A piac egy folyamatosan változó közeg, melyet azonban fel kell térképezni, mielőtt lépéseket teszünk. A versenytárselemzés arra nyújt segítséget, hogy lásd kik is azok, akikkel együtt ugyanazon célközönségért versenyzel. Elvégzésével olyan információk birtokába kerülhetsz, amelyek segítik vállalatod hatékony működését! A továbbiakban igyekszünk részletes információt adni a versenytárselemzésről, illetve legfontosabb lépéseiről!

versenytárselemzés

Mit is jelent a versenytárselemzés?

A versenytársad, azaz azonos tevékenységi körben, azonos célcsoportra célzó és ugyanazzal a termékkel tevékenykedő konkurenciád tevékenységének részletes átvizsgálását jelenti a versenytárselemzés. Hiszen ez a te vállalati stratégiád, piackutatásod és sok más feladatod segítségéül szolgálhat, illetve az üzleti jövődre vonatkozó tanulságokat is észrevehetsz. Olyan kérdések megválaszolására kaphatsz választ, hogy jó piacon vagy-e, mekkora a piac és mekkora a lehetősége, megfelelő árazás stratégiát követsz-e és milyen erős versenytársakkal kell felvenned a versenyt.

Mikor kell a versenytárselemzés?

Ha fontosabb döntés meghozatala előtt van a céged, akkor érdemes versenytárselemzést végezned. Ilyen eset például egy marketing stratégiai terv összeállítása, új vállalkozás indítása, bevételcsökkenés esetén, új termék bevezetését vagy új célcsoport megcélzását megelőzően, egy versenytárs megerősödésekor, de lényegében bármikor, amikor az eredmény hasznos lehet egy döntés meghozatalában.

Versenytárselemzés főbb tartalmi elemei

1. Főbb versenytársak összegyűjtése

A versenytársakat a legegyszerűbben a keresőbe beírva tudod megkeresni. Érdemes a termékek és szolgáltatásokra legfőképpen jellemző szavakra rákeresni, valamint fontos az egy-egy vállalat elhelyezkedésének is vizsgálata, hogy releváns legyen. Pontosítsd a találatokat, szűkítsd és a tényleges versenytársakat listázd.

A Google keresésekből kiadott találatoknál láthatod azt is, kik azok, akik az adott kulcsszóra jól vannak pozícionálva, esetleg arra hirdetnek.

 Alakíts ki csoportokat a versenytársak között! Keresd meg azokat, akik jelenleg veled azonos piacon működnek, azonos termékkörrel azokat, akik hozzád hasonló célközönséggel rendelkeznek, de esetleg más technológiát alkalmaznak, vagy ugyanazon a piacon vannak, hasonló termékkel, stb.

2. Weboldal elemzés

Ilyenkor érdemes megnézni a konkurens weboldalát olyan szemmel, hogy választ kapj arra, miben jobb az oldala, miben kell fejlődnöd, milyen a felépítése, elrendezése, milyen megoldásokat alkalmaznak.

versenytárskutatás

3. Felhasználói élmény

A felhasználói élményről már korábban írtunk, hangsúlyozva annak fontosságát, főleg manapság, amikor is időnk jelentős részét képernyő előtt ülve töltjük. Mikor azt elemzed egy versenytárs weboldalán, milyen élményben részesíti a látogatót, akkor azt kell figyelned milyen gyorsan tölt be az oldal, reszponzív-e, milyen a külalakja, a tartalmi felépítése, kezelhetősége, funkciói és megfelelően működik-e.

4. SEO stratégia

Érdemes kiderítened, hogy a versenytársaid milyen SEO stratégiát alkalmaznak, milyen kulcsszavakat használnak, így körvonalazódhat, milyen irányba kell elmozdulni, ha meg akarod előzni őket a keresőben.

5. Tartalommarketing

A tartalommarketing pontos meghatározásával korábbi blogunkban már foglalkoztunk. Azonban annyit elárulunk, ez az eszköz az, amely a legalkalmasabb arra, hogy keresőoptimalizált tartalmat készíts a weboldal és a célközönséged számára.

Mikor a konkurens tartalommarketing eszközeit elemzed választ kell találnod arra, hogy milyen minőségű, témájú és hosszúságú cikkeket posztol, és azokat milyen rendszerességgel. Érdemes azt is kideríteni, milyen kulcsszavakra optimalizálja egy-egy megjelent blogját.

5+1 Online marketing stratégia elemzése

Természetesen a konkurencia online marketing stratégiáját nem találhatod meg nyíltan sehol, így ezt pontosan nem is lehet meghatározni, azonban érdemes visszamenőleg is tanulmányozni a marketinges megjelenéseiket, amennyire csak lehet és próbálj meg választ kapni arra, milyen eszközzel érte el a legnagyobb eredményeket.

Érdemes a versenytársakat folyamatosan, éveken át montírozni és folyamatosan kilistázni milyen termékeket mikor dobott piacra, milyen szolgáltatásai vannak, az árpolitikája hogyan változott az évek alatt, milyen reklámokkal, eseményekkel jelent meg. Természetesen ezt a lépést csak korlátozottan lehet elvégezni, az ismeretek és korlátok függvényét számba véve.

Készülhet a SWOT analízis

Miután a fentebb említett lépéseket elvégezted és rengeteg információhoz jutottál a konkurenciáiddal kapcsolatban, akkor készítheted el a táblázatot saját és versenytársaid SWOT analíziséről, melynek tartalmaznia kell az adott vállalat erősségeit, gyengeségeit, lehetőségeit és az esetlegesen felmerülő veszélyeket.

Mire kell odafigyelni versenytárselemzéskor?

Igyekezz körültekintően elvégezni a versenytárselemzést, hiszen nagyon értékes információkhoz juthatsz hozzá, azonban sok nehézség is akadhat közben. Legyél biztos benne, hogy megfelelő versenytársakat elemzel, az adatok helyesek, amiket összegyűjtesz és a végén helyesen használod fel és ülteted be a saját üzleti tervedbe.

versenytárs

Ez lesz a sikeres versenytárselemzés eredménye!

Ha megfelelően véghez vitted a versenytárselemzésed, képesek leszel a konkurenciád gyengeségéből tanulni, egyedi érték ajánlatokat megfogalmazni, mérőszámokat konkretizálni; például KPI-okat állíthatsz fel, illetve rést is fedezhetsz fel, ami esetleg hiányzik a versenytársak kínálatából, de igény lehet rá a célcsoportban.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

További bejegyzéseink

LinkedIn

Készítsd el a LinkedIn profilod!

Egyre nagyobb térnyerést kap a LinkedIn, mely nem csak közösségi médiaként funkcionál. Különlegessége, hogy főleg a karrier és a szakmai kapcsolatok állnak a középpontban ezen

Bővebben »

Hírlevél

Szeretnél az elsők között értesülni legfrissebb blogcikkeinkről!?
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Adatvédelmi szabályzat *