Így készül a jól működő landing page!

Landing page, vagyis “leszálló oldal”, “érkező oldal”. A neve utal a jelentésére is, ugyanis ez egy olyan tematikus weboldal, ahová egy linken vagy egy hirdetésen keresztül jutnak el a látogatók és egy ajánlatot tudsz nekik bemutatni rajta. Ezen oldalak célja pedig nem más, minthogy az oda érkező felhasználók valamilyen konverziót hajtsanak végre az adott felületen. Azonban a konverzió, azaz az oldalon végrehajtott cselekvés eléréséhez megfelelően kell felépíteni magát a felületet, mutatjuk is, hogyan!

landing page

Milyen landing oldalt hozzunk létre?

A felépítés alapján különböztetjük meg, magának a landing oldalaknak a fajtáját is. Beszélhetünk olyan felületről, ahol az elérni kívánt konverzió a vásárlás vagy megrendelés, melyet azonnal elvégezhet. Azonban van olyan landing page is, ahol úgynevezett leadgenerálás történik. Utóbbi esetben a platformon adatokat adnak meg az odaérkezők, cserébe valami vonzó ajánlatért. Később ezen adatok segítségül jönnek különböző kampányok esetén is.

Kell megfelelő CTA!

CTA, call to action vagyis “cselekvésre ösztönző” gomb, mely a landing page elengedhetetlen és kulcsfontosságú eleme, amellyel a konverziót véghez tudja vinni a látogató. Hiszen ez egy szövegezett gomb, aminek célja, hogy a látogató rákattintson és ezzel tovább lépjen egy általunk megjelölt következő oldalra.

Fontos szempont, hogy észrevehető, figyelemfelkeltő legyen és megfelelő helyre kerüljön. Érdemes azt is észben tartani, hogy egy CTA elhelyezése bőven elég lehet, felesleges számos gombot elhelyezni az oldalon.

CTA kinézete szintén nagyon fontos, ezzel is kiemelve azt. Rendezd úgy a gombot, hogy megfelelő legyen a white space, magának a gombnak a színe, kontrasztja, a mérete (ez azt jelenti, hogy nem kell gigantikusan nagyméretű gombot készíteni a jobb láthatóság érdekében, azonban ne is nagyítóval kelljen keresni az oldalon).

Arra a kérdésre, hogy mi is szerepeljen magán a CTA gombon az a válasz, hogy olyan szöveg, ami egyértelmű! Ami hordoz magával akkora energiát, hogy megmozgat valamit a látogatóban, meggyőzi őt! Erre természetesen nem elég egy egyszerű: “Itt”, “Kattints” vagy “Katt” felirat.

landing page felépítése

Készíts jól tagolt, átlátható landing page-t!

  • Kezdd címsorral majd bevezetéssel, ahol meggyőzöd, ösztönzöd a látogatót.
  • Jöhet a tartalmi rész, ahol röviden és tömören összefoglalod a terméked/szolgáltatásod előnyeit, illetve az ajánlataidat.
  • Végül a záró részben érdemes elhelyezni a CTA-t, illetve egyértelmű utasítást adsz a hogyan továbbról.

Mi tartalmazzon a landing page?

Alapvető igazság az, hogy a kevesebb, lényegre törő szövegezés sok esetben működik nagyon jól! Természetesen megfelelő információt kell eljuttatni a felhasználónak, azonban mégsem szabad elveszni a részletekben és mindent alaposan kifejteni, mert akkor nem biztos, hogy sokan eljutnak majd a CTA-ig.

Ellenben a túl sok szöveggel, a túl kevés, szinte minimális információ nyújtása és egy hatalmas CTA gomb elhelyezése sem működőképes értelemszerűen. Meg kell találni az arany középutat, talán egy kicsit a rövidebb, tömörebb szöveg felé hajolva.

Erre figyelj a landing oldalad készítésénél!

CTA

Figyelemfelkeltő, hívogató főkép, érthető szöveg és persze egy call to action gomb, mindezt úgy összeállítva, hogy a látogató úgy érezze megoldást kap a problémájára, ha rákattint a gombra.

  • A felhasználónak nem szabad elterelni a figyelmét bármi más zavaró tartalommal, linkkel, de még menüsor elhelyezésével sem. Csakis a leglényegesebb elemeket helyezd el rajta, nehogy a látogató figyelme elkalandozzon, hiszen nagyon rövid idő áll a rendelkezésedre, mielőtt elveszted a figyelmét.
  • Címsor, vagyis a headline megfelelő elkészítése is fontos a landing page esetében, hiszen célja az érdeklődés azonnali felkeltése. Hogy ne veszítsd el hamar a látogatód figyelmét, itt is fontos, hogy a lényeget foglald össze érdekesen és lényegre törően!
  • Úgy építsd fel az oldalt, hogy egyértelmű legyen kinek szól! Ezt mind szövegezésben, mind színvilágban és stílusban érzékeltesd.

Tehát, milyen egy jó landing page?

Egy szó, mint száz, ha landing oldalt készítesz, az nézzen ki jól, helyezz el rajta megfelelő CTA-t, legyen meghatározott, figyelemfelkeltő színvilága, legyen optimalizálva mobilra, legyen megfelelően, illedelmesen megszövegezve, gyors legyen a betöltési sebessége és természetesen legyen mérhető!

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

További bejegyzéseink

Hírlevél

Szeretnél az elsők között értesülni legfrissebb blogcikkeinkről!?
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Adatvédelmi szabályzat *