Márkaépítés: Hogyan építsd a márkádat tudatosan?

Szeretnéd, hogy a márkád belevésődjön az emberek fejébe és azonnal a Te márkád jusson eszébe egy adott termékről? Hogy egy közösséget alakíts ki vele? Akkor Neked ideje elkezdened foglalkozni a márkaépítéssel, melynek alapelemeit a cikkünkből most megismerheted. Hoztunk ugyanis néhány fontos lépést, melyek elengedhetetlenek lesznek a folyamat során. Kezdjük is!

márkaépítés

A branding, avagy márkaépítés a márka tudatos kifejlesztését, felépítését jelenti. Ennek célja, hogy kialakítsd a vevők mit gondoljanak a termékedről/szolgáltatásodról és ha a márkád említésre kerül, legyen egy pozitív kép a fejükbe róla, ami elsőre beugrik.

Emellett fontos, hogy a jól felépített márka okot ad a vásárlónak, hogy a versenytársak termékei helyett a te termékedet válasszák, így egy jól átgondolt márkaépítéssel versenyelőnyre is szert tehetsz. Ez egy tudatos folyamatnak kell, hogy legyen és fontos, hogy jelentést adjon a márkának, váljon ezáltal fogalommá.

Melyek az elengedhetetlen lépései a márkaépítésnek?

  1. A márkaépítés előtt a legfontosabb a célközönség meghatározása.

Fel kell tenni ilyenkor a kérdést, kik azok, akiket meg akarsz szólítani a márkáddal?

Többfelé ágazó, mégis konkrét köröket kell meghatározni. Például buyer persona meghatározása, amiről már egyik előző cikkünkben írtunk, továbbá partnerek, szállítók, ideális munkavállalók azonosítása.

  1. Ezután meg kell fogalmazni, hogy mi az az üzenet, amit a márka sugalljon, hordozzon magába, tehát mi a márkaküldetés. Ezeket minden egyéb arculati elem előtt érdemes és kell lefektetni. Azt szeretnénk, hogy tudják rólunk, mi a környezettudatosság jegyében készítünk ruhákat, vagy éppen fiatalos lendülettel, barátságos hangulattal és megbízhatósággal nyújtunk marketing szolgáltatást.

A küldetést minél konkrétabban és minél megfoghatóbban kell meghatározni.

  1. Ehhez szorosan hozzákapcsolódik azon jellegzetességek meghatározása, melyek a márka értékét és különlegességét jelentik.

Tehát mi az ami EGYEDI a te termékedben, mi a versenyelőnyöd? Mit nyer veled a vevő? Vagy éppen mi az a probléma, amelyet megoldasz neki? Mik a legjellemzőbb tulajdonságai a termékednek?

Itt nem kell nagy világmegváltó egyediségre gondolni, hiszen a részletekben megbújó különbözőségek is éppúgy jelenthetnek előnyt. Ezek később már nagyon nehezen és sok pénz beleölésével változtathatóak, így nagyon fontos ezt jól meghatározni.

  • Közvetítheted egyediségként a rugalmasságot, ahogy az ügyfelekhez viszonyulsz,
  • a garanciát minden termékre, mellyel sugallod, hogy tökéletesen megbízol benne,
  • de azt is lehet kommunikálni, hogy te az érthető és jó hangulatú konzultációinktól vagy egyedi.
  1. Ezen elemek meghatározása után jöhet a képi világ tervezése. Logikusan is hat, hogy az alapok, irányelvek meghatározása után tudjuk csak elkezdeni az arculatot és a márka vizuális elemeinek megtervezését.

Pontosan mik is ezek?

Fontos a szín, a név, szlogen, logó meghatározása, mely mind mind sugallja a márka célját, küldetését, üzenetét és hogy kiket akar megszólítani. A kreatívosok ilyenkor készítik el a vállalkozás számára az arculati kézikönyvet. Ezután tudatosan kell használni a színeket és az egyéb vizuális elemeket a különböző megjelenésekkor.A weboldalon, névjegykártyán, közösségi médián, plakátokon , rendezvényeken és az összes eseményen, ahol a termék megjelenik.

A szlogen kitalálásánál érdemes szem előtt tartani, hogy 2-5 szónál ne legyen több, emellett fejezze ki a fő céljaidat, küldetésedet.

Ezen meghatározott paraméterek fogják végigkísérni a céget vélhetően egész működése során. Ezen elemeket a kommunikáció során folyamatosan használni KELL.

Az elején érdemes erre több pénzt szánni, hogy így mihamarabb meg tudjon ismerni minket a célközönségünk. Az értékeinket pedig mindig szem előtt kell tartani és minden tevékenységünk során ezt kell közvetíteni.

A márkád, mint közösség

márkaközösség

Végül fontos megemlíteni, hogy a márkát a célközönségednek építed, tehát ők a legfontosabbak neked. Így nem szabad elfeledkezni a közösségépítésről, a hovatartozás erősítéséről, a márkalojalitás kialakításáról. Fontos foglalkoznod az ügyfélszolgálat megfelelő kiépítésével, illetve a vevőgondozásról.

Elengedhetetlen kötelességed, hogy bármikor kapcsolatba tudjanak veled kerülni az érdeklődők, a vevőid, és mindezt örömmel tedd, hiszen a személyes kapcsolatokat nagyon tudják értékelni az ügyfeleit.

 

Fontos! A márkád építésekor ne az eladásra fókuszálj! A vevő igényeiről, problémáiról, a cég megkülönböztetéséről kell szóljon. Ezekre tökéletes platformok a közösségi média, a személyes találkozásokra esélyt adó kiállítások.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

További bejegyzéseink

pop up blog

Használd helyesen a pop up-ot!

Sajnos a pop up-okról kialakult képet sikerült a helytelen használattal elrontani, és mára már mindenki mérgelődve gondol rá. Pedig, ha megfelelően készítik el és használják,

Bővebben »

Hírlevél

Szeretnél az elsők között értesülni legfrissebb blogcikkeinkről!?
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Adatvédelmi szabályzat *