UI, azaz a User Interface

A user interface a felhasználó felületet jelenti és a képernyőn megjelenő vizuális elemeket értjük alatta. Ez nem összetévesztendő a grafikusi feladatokkal. Célja az, hogy olyan tartalmat és felületet alkosson, ami vonzó és a felhasználók számra jó elrendezéssel bír. Tehát minden UI területhez tartozik, mely interaktív felület vizuális kialakításával foglalkozik.

User Interface

Feladata a grafikai munkák, az animációk és gombok kialakítása, a felhasználói felület teljes megtervezése, a reszponzív webdesign kialakítása és az oldal kialakítása minden kijelzőméretre, mindezt a programozókkal együttműködve. Tehát a tartalmat a legvonzóbb formában helyezi a felhasználók elé.

Az egység kulcsfontosságú, ha a User Interface-t készíted!

A weblap egészének összhangot kell elérniük! Ebbe beletartozik a formák, képek, színek, tipográfia és egyéb grafikai elemek egysége is, ami hozzájárul az eredményes és jó felhasználó élményhez. Erről még a későbbiekben bővebben be fogunk számolni, hiszen önmagukban is hatalmas témák.

Hogy is kell elképzelni a UX és UI kapcsolatát?

Megfelelő UX, de elhanyagolt UI: logikusan felépített és könnyen használható weboldal, gyenge grafika mellett —->elmennek a látogatók

Elhanyagolt UX, de megfelelő UI: szép, design-os weboldal, azonban használhatatlan és értelmetlenül felépített, nem lehet benne megtalálni semmit —> elmennek a látogatók

A User Interface a weboldalnak az a része, amellyel a felhasználónak érintkeznie kell, mikor valamilyen terméket akar vásárolni vagy szolgáltatást igénybe venni online. Ez a képernyőn megjelenő grafikus felület, amin keresztül a látogató tájékozódni, kommunikálni, válogatni, információt gyűjteni tud. Fontos szempont a potenciális ügyfél igényeinek felismerése és ezáltal a weboldal az ő igényeikre szabása, hogy kényelmesen, időhatékonyan tudjanak eligazodni a honlapon és minden információhoz hozzájussanak, ami megválaszolja kérdéseiket és hozzásegíti őket a biztos vásárláshoz.

weboldal élmény

Ilyen a jó UI, azaz User Interface

  • Áttekinthetőség

Első és legfontosabb szempont a User interface kialakításánál az az, hogy a weboldal végül áttekinthető legyen és könnyen kezelhető a látogatók számára. Átláthatónak és tisztának kell lennie, hogy az oldalon végezhető folyamatok egyértelműek legyenek. Úgy kell ezt elképzelni, hogy az a látogató, aki először jár az oldalon, mégis pontosan tudja, milyen információért hova kell kattintania.

  • Konzisztencia

Valószínűleg ez egyértelmű, mégis érdemes hangsúlyozni, hogy a következetesség elengedhetetlen! Nem csak a szépérzék miatt fontos, de a felhasználót is segíti abban, hogy jobban tudjon tájékozódni és jobban átlássa a weboldal felépítését, így egyszerűen rátalálva arra, amit keres.

Ezeket a színek, a betűtípusok, és egyéb vizuális elemek tudatos használatával, visszatérésével könnyedén el lehet érni. Alapvető feltétele a konzisztensen felépített honlapnak, hogy a kattintható elemek, a gombok, a linkek, mind jól láthatóan elkülöníthetőek legyenek, hogy semmiféleképpen ne zavarják össze a felhasználót, azonban a segítségére legyenek.

  • Kevesebb több

Az áttekinthetőséghez kapcsolódik a letisztult szemléletmód. Természetesen nem kell minden weboldalnál a minimalizmusra törekedni, sőt, nem is arra gondolunk, hanem az érthetőség és az átláthatóság érdekében érdemes mellőzni a túlzsúfoltságot és kellő teret használni. Minden objektumnak legyen meg a szerepe és a haszna, hogy segítse a felhasználót.

  • Egyértelmű szövegezés

Mint a vizuális elemeknek, úgy a szövegezésnek is segítenie, támogatni kell a látogatót, hogy még egyértelműbb legyen, mit hol talál meg. A címek, tippek, kis buborékok, mind mind üzenetet kell közvetítsenek, melyek segítik a felhasználót, és mindenki számára egyértelműek, nincs benne a félreérthetőség lehetősége.

A UI designer feladata

Vizuális style guide létrehozása, amiben meghatározza a színeket, formákat, tipográfiát, szabályokat, amihez ragaszkodva, annak mentén épül fel a design. Továbbá az ő feladata a gombok, címkék, kis ablakok, üzenetek, stb. formájának és kinézetének meghatározása. A további grafikai munkák, mint az animációk, vagy a reszponzív webdesign elkészítése is az ő feladata.

UI designer

UI+UX

A felhasználó felület feladata tehát a weboldal megjelenését, kinézetét és egész összképét adja. A kialakítása során ki kell alakítani azokat az oldalelemeket, amik segítségével a kommunikáció gördülékenyen tudja elérni a látogatót.

Ugyan ebben a cikkünkben a User Interface design fontosságát emeltük ki, azonban egy weboldal készítésénél a UI mellett a UX is elengedhetetlen, hiszen mindkettő együttes használata adja meg a honlap használhatóságát.

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

További bejegyzéseink

Hírlevél

Szeretnél az elsők között értesülni legfrissebb blogcikkeinkről!?
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Adatvédelmi szabályzat *