UI és UX Design, mit jelentenek ezek?

Miért nem lett pizza a vacsora a rossz UX-nek köszönhetően?

Épp a Facebook üzenőfalát olvasgatjuk. „Próbáld ki az XY Pizzéria új ízeit”. Rákattintunk a hirdetésre. A weboldal kinézete esztétikus, étvágygerjesztő már el is dőlt mi lesz a vacsora. Kiválasztottad a pizzát és mikor rákattintasz a Rendelés gombra NEM történik semmi… próbálkozol, és semmi.

Mérgesen és éhesen elsétálsz a hűtődhöz és eszel egy májas kenyeret a jó UI -nak és rossz UX-nek köszönhetően.

Mi történt itt?

A felhasználó látott egy szépen kivitelezett, jó színhasználattal, jó felbontású képekkel rendelkező művészileg is helytálló weboldalt. De nem látta el a rendeltetését, nem működött a megrendelés gomb, és még csak nem is jelzett, hogy probléma van, vagy esetleg karbantartás alatt van a weboldal.

A felhasználó csalódottan, a megszerzett „élményét” lerombolva távozott.

 

UI – azaz mindent a szemnek…

A UI, a User Interface azaz a felhasználói felület rövidítése, összefoglalja azokat a grafikai objektumokat, melyekkel a felhasználók találkoznak egy weboldalon vagy alkalmazásban. A grafikus és web-designer szakma egy modern határterülete az UI, mivel itt már más szabályszerűségek lépnek életbe, mint egy nyomtatvány elkészítésénél. A UX tervezés során a felületet alkotjuk meg, amelyet a programozók megvalósítanak.

 

A UI design fő elemei:

Tipográfia

Színek

Felületek, formák

Weboldalon található elemek (gombok, csúszkák stb.)

Logók, ikonok, képek

Animációk

Reszponzívitás (lehető legtöbb kijelző szabványon, legyen az mobil, táblakép, vagy PC, jól kell kinéznie)

 
 

UX – mindent kéznek…

A UXUser Experience azaz a felhasználói élmény rövidítése.

A fogalom a 90-es évektől tört utat magának Don Norman által.

A UX fő feladata, hogy egy olyan jól kezelhető, hasznos alkalmazás, weboldal készüljön, amely az embereket elégedetté, és boldoggá teszi, és hogy gördülékenyebb legyen a hétköznapi teendő.

Ebből kifolyólag mindig a UX tervezés a legelső bármely területről is van szó.

Itt állapítjuk meg kinek is készül, mit szeretnénk üzenni a felhasználónak. Társadalomtudományi kutatásokra (kérdőív, interjú), szociológiára, pszichológiára, és marketing ismeretekre is szükség van, hogy a lehető legjobb termék készüljön.

Ezt követően jön a drótváz készítés, amelyt a UI designer tölt fel grafikai tartalommal.

UX design fő elemei

Célcsoportok megjelölése

Kutatás (interjúk, kérdőívek)

Felépítés, drótváz, prototípus készítése

Tartalmak fejlesztése

Használhatósági tesztek, A/B tesztelés

Elemzési folyamat

A UI és UX mint látható nem egy és ugyan az, más és más kompetenciákat igényel, de sok a közös elem hisz mindkettő a felhasználóval kerül kapcsolatba.

A legjobb kifejezés, ha azt mondjuk, szimbiózisban vannak egymással. Mert egy jó weboldalnál, alkalmazásnál nem lehet az egyik a másik nélkül.

Fontossági sorrendet nézve egy csúnyább weboldal megbocsájthatóbb, mint egy használhatatlan, de ha belegondolunk, hogy mekkora a verseny ezt nem engedhetjük meg magunknak. A legjobbra kell törekedni.

A következő blog bejegyzésben a UI-ról, színekről, tipográfiáról, lesz szó részletesebben, majd azt követően a UX-et is kitárgyaljuk.

 

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

További bejegyzéseink

Honlap készítés menete

Honlapkészítés menete

Weboldalt készíteni nem csak elégséges, hanem szükséges, sőt elengedhetetlen feltétel egy cégnek. Mára ez tény! Az még fontosabb azonban, hogy a weboldalad miképp emelkedik a

Bővebben »

Hírlevél

Szeretnél az elsők között értesülni legfrissebb blogcikkeinkről!?
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Adatvédelmi szabályzat *