UI és UX Design, mit jelentenek ezek?

Miért nem lett pizza a vacsora a rossz UX-nek köszönhetően?

Épp a Facebook üzenőfalát olvasgatjuk. „Próbáld ki az XY Pizzéria új ízeit”. Rákattintunk a hirdetésre. A weboldal kinézete esztétikus, étvágygerjesztő már el is dőlt mi lesz a vacsora. Kiválasztottad a pizzát és mikor rákattintasz a Rendelés gombra NEM történik semmi… próbálkozol, és semmi.

Mérgesen és éhesen elsétálsz a hűtődhöz és eszel egy májas kenyeret a jó UI -nak és rossz UX-nek köszönhetően.

Mi történt itt?

A felhasználó látott egy szépen kivitelezett, jó színhasználattal, jó felbontású képekkel rendelkező művészileg is helytálló weboldalt. De nem látta el a rendeltetését, nem működött a megrendelés gomb, és még csak nem is jelzett, hogy probléma van, vagy esetleg karbantartás alatt van a weboldal.

A felhasználó csalódottan, a megszerzett „élményét” lerombolva távozott.

 

UI – azaz mindent a szemnek…

A UI, a User Interface azaz a felhasználói felület rövidítése, összefoglalja azokat a grafikai objektumokat, melyekkel a felhasználók találkoznak egy weboldalon vagy alkalmazásban. A grafikus és web-designer szakma egy modern határterülete az UI, mivel itt már más szabályszerűségek lépnek életbe, mint egy nyomtatvány elkészítésénél. A UX tervezés során a felületet alkotjuk meg, amelyet a programozók megvalósítanak.

 

A UI design fő elemei:

Tipográfia

Színek

Felületek, formák

Weboldalon található elemek (gombok, csúszkák stb.)

Logók, ikonok, képek

Animációk

Reszponzívitás (lehető legtöbb kijelző szabványon, legyen az mobil, táblakép, vagy PC, jól kell kinéznie)

 
 

UX – mindent kéznek…

A UXUser Experience azaz a felhasználói élmény rövidítése.

A fogalom a 90-es évektől tört utat magának Don Norman által.

A UX fő feladata, hogy egy olyan jól kezelhető, hasznos alkalmazás, weboldal készüljön, amely az embereket elégedetté, és boldoggá teszi, és hogy gördülékenyebb legyen a hétköznapi teendő.

Ebből kifolyólag mindig a UX tervezés a legelső bármely területről is van szó.

Itt állapítjuk meg kinek is készül, mit szeretnénk üzenni a felhasználónak. Társadalomtudományi kutatásokra (kérdőív, interjú), szociológiára, pszichológiára, és marketing ismeretekre is szükség van, hogy a lehető legjobb termék készüljön.

Ezt követően jön a drótváz készítés, amelyt a UI designer tölt fel grafikai tartalommal.

UX design fő elemei

Célcsoportok megjelölése

Kutatás (interjúk, kérdőívek)

Felépítés, drótváz, prototípus készítése

Tartalmak fejlesztése

Használhatósági tesztek, A/B tesztelés

Elemzési folyamat

A UI és UX mint látható nem egy és ugyan az, más és más kompetenciákat igényel, de sok a közös elem hisz mindkettő a felhasználóval kerül kapcsolatba.

A legjobb kifejezés, ha azt mondjuk, szimbiózisban vannak egymással. Mert egy jó weboldalnál, alkalmazásnál nem lehet az egyik a másik nélkül.

Fontossági sorrendet nézve egy csúnyább weboldal megbocsájthatóbb, mint egy használhatatlan, de ha belegondolunk, hogy mekkora a verseny ezt nem engedhetjük meg magunknak. A legjobbra kell törekedni.

A következő blog bejegyzésben a UI-ról, színekről, tipográfiáról, lesz szó részletesebben, majd azt követően a UX-et is kitárgyaljuk.

 

Share on facebook
Facebook
Share on linkedin
LinkedIn

További bejegyzéseink

Hírlevél

Szeretnél az elsők között értesülni legfrissebb blogcikkeinkről!?
Iratkozz fel hírlevelünkre!
Adatvédelmi szabályzat *